Friday, October 31, 2014

Maghribi Honey Lamb Ribs

Bismillah

Assalamualaikum,

Kali ni menu saya buat kebaratan + afrika utara yang dinamakan Maghribi Honey Lamb Ribs. Bahan2 yang digunakan pon senang. Bulih kate tahap kesukaran untuk buat ni, level easy lah, sebab main campak, tuang, gaul jer.

Lamb ribs ni harga murah lagi berbanding lamb shoulder atau pon lamb leg.. sebab isi dia sikit, dan tulang dia banyak. Unsung parts. Orang x pandang sangat, tapi ni antara yang best sebenarnya.

Bahan-bahan yang diperlukan

1kg Lamb Ribs
1/2 Cawan Madu
1/2 Cawan Minyak Zaitun
1/4 Brown Sugar

Spice Mix Maghribi:

1tsp Serbuk Jintan
1tsp paprika (Lebih pon takpe)
1/2 tsp serbuk kulit kayu manis
1/2 tsp serbuk ketumbar
1/2 tsp cayenne pepper
Citrus salt, sea salt dan serbuk lada hitam.
_________________________________________________________________________________

Cara-caranya

1. Campurkan madu dan minyak zaitun dalam satu bekas, dan asingkan
2. Campurkan semua spice mix maghribi, dan campurkan brown sugar. Gaulkan biar sebati
3. Masukkan campuran madu dan minyak zaitun ke dalam campuran herba maghribi.
4 Gaulkan ke atas lamb ribs. Perapkan selama 10 jam sekurang2 nya.
5. Panaskan grill/pemanggang, panggang selama 20-25 minit.

Sekian.




No comments:

Post a Comment