Tuesday, October 28, 2014

Lamb Kashmiri Versi Aberdeen

Bismillah,

Assalamualaikum,

Bulan puasa baru ni, saya ada buat satu menu yang agak popular di UK ni, menu yang berasal dari pakistan, yang menggunakan daging kambing sebagai bahan utama masakan. Menu yang dinamakan "lamb kashmiri".
Menu lamb kashmiri ni macam ala2 lamb handi jugak rasa dia, tapi sebab ada pakai parut kelapa, itu yang buat rasa die sedap dan unique berbanding curry yang lain.

Lamb Kashmiri

Hidangan untuk 4 orang
• 4 biji cili kering
• 3 biji cili hijau
• 1 sudu jintan putih (biji)
• 1 sudu teh garam masala
• 1 inci halia
• 5 ulas bawang putih
• 4 sudu besar kelapa kering atau kelapa parut
• 3 tomato, dicincang
• 6 sudu besar minyak (pakai minyak sapi atau minyak sayur)
• 2 biji bawang besar, dihiris nipis
• 1 kg kambing, dicuci, keringkan dan potong "curry size"
• 1/2 liter yoghurt
• 1/2 tsp kunyit
• 1/2 tsp saffron
• 20 biji badam
• Daun ketumbar segenggam
• garam secukup rasa
________________________________________
Cara-caranya

Persiapan: 15min> memasak: 1jam30min> jumlah: 1jam 45min
1. Blenderkan cili merah kering, cili hijau, biji jintan putih, garam masala, halia, bawang putih, kelapa parut dan tomato sekaligus untuk dijadikan curry pes.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bawang hingga kekuningan.
3. Campakkan pes tadi dan goreng sampai naik minyak.
4. Masukkan daging kambing, dan sedikit garam (Jangan banyak sangat garam), masak sehingga daging kambing lembut. Kacau sokmo.
5. Masukkan yoghurt, kunyit, saffron dan badam dan kacau sehingga rata.
6. Masak di atas api kecil sehingga daging empuk dan curry jadi pekat.
7. Hiaskan dengan daun ketumbar.
8. Hidangkan dengan nasi panas yang baru dikukus. perghhh

Pesanan penaja: kalau nk makan,jangan makan banyak2, kolesterol tinggi,
 dan lagi, kalau bulih, jangan ganti yogurt dengan santan, x menjadi

No comments:

Post a Comment